Goede moment

De wereld is er inmiddels wel van overtuigd dat de mens verantwoordelijk is voor het 'global warming'-effect (de opwarming van de aarde). Door internationale akkoorden heeft ook Nederland zich gebonden aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Maar ons land loopt achter en zal komende jaren de inzet om de afgesproken doelstellingen te halen, flink moeten intensiveren.

SER Energieakkoord (2013):
 • "In 2030 heeft het gemiddelde koophuis Energielabel A." en
 • "Alle burgers in 2050 wonen in een energieneutraal huis."

Sinds 2015 gaat het weer verder. Diverse gemeentes stellen dat zij hun regio per 2030 CO2 neutraal willen hebben. Provincies schrijven in hun doelstellingen dat ze honderd duizende woningen willen ombouwen naar Energieneutraal. Met de acceptatie in woorden is het de laatste jaren snel gegaan. Vanaf 2016, maar vooral vanaf 2017 zullen veel meer publieke middelen beschikbaar komen om de boodschap over te brengen. Realisatie van deze doelstellingen is hard nodig. Immers Nederland is binnen doelstelling van het terugdringen van de CO2 uitstoot teruggevallen tot de slechtste drie van heel Europa.
De uitvoering is een gigantische klus die tot een hoop werklegenheid zal leiden. Een klus waar talloze bedrijven in deze branche de komende decennia werk aan hebben. Althans, bedrijven die erin slagen op de radar van de consument te komen. Immers de consument is hier de in samenwerking met de architect en adviseur te opdrachtgever.

quote Wubbo Ockels: 'De zon geeft on 8000 maal meer energie dan we met zijn allen op aarde verbruiken.
Energiebesparen hoeft zelfs niet.
Energie op de enige juiste manier opwekken wel!' Want ook in de particuliere woningbouw en het particuliere woningbezit zal hard aan deze verduurzaming gewerkt gaan worden. Dat zal tot mega-investeringen leiden. De overheid zal steeds meer maatregelen gaan nemen om huisbezitters extra financiële prikkels te geven om tot deze investeringen over te gaan.
Het Energielabel is zeer geschikt om in te zetten als financiële prikkel. Deze door het Kadaster bijgehouden waardeelement per woning is belastingtechnisch prima te koppelen.

Twee denkbare opties tot financiële prikkels:
 • Zoals onze zuiderburen aangeven, een slecht geisoleerd gebouw is goedkoper maar meer milieubelastend. Het is logisch een eerlijk dergelijk prijsvoordeel terug te laten komen in hogere stookkosten. Per jan 2016 is de Belgische energiebelasting gekoppeld aan het Energielabel. Een goedkope energieonzuinige woning is dan zo goedkoop niet meer, waardoor energiezuinigere woning meer waard worden.
 • Of meer passend bij het Nederlandse systeem van de OZB heffing. Hierin wordt de woning waarde vermenigvuldig met het Energielabel. Het is afwachten welke duurzame gemeente hier het eerste mee komt.
In alle gevallen zal het voor huiseigenaren financieel aantrekkelijker worden om te investeren in een hoger energielabel, waarbij het Belgische systeem ook de gebruiker van de huurwoningen betrekt.

Door al deze ontwikkelingen is de markt voor energiezuinig wonen enorm in ontwikkeling. En Nederland behoort tot de slechtste drie landen van de ruim 20 Europese landen. Er zal hier ontzettend veel moeten gaan gebeuren.
Beurs EnergieZuinig Wonen vormt daarin een bijdrage. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technieken en kennis en nieuwe consumenten op zoek naar nieuwe oplossingen. Deze beurs komt op het juiste moment.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief, hiermee ontvangt u 10% korting op de entreeprijs.
Hoofdmediapartners editie 2016
 • logo Telegraaf
 • logo Metro
Geïnitieerd door:
 • logo Agnus Monti B.V.
Ambassadeurs editie 2016
 • logo Duurzame Huizen Route
 • logo Huis vol energie
 • logo Sterkin
 • logo Switch2Solar
 • logo Zonnekeur
 • logo Urgenda
 • logo Holland Solar
 • ODE Decentraal
Meld u nu aan voor de
nieuwsbrief en ontvang
10% korting! *)